Канадската кухня предлага ястия, близки до тези на САЩ и Англия. Но има допълнителна нотка, която я прави и крайно различна от американската. Както е известно, страната има френската и английска част. Двете култури дават на Канада много специалитети, подобрени на местна почва. Като доказателство за навлизането на храните на САЩ в северната им съседка, е ястието Путин. То се прави на основата на пържени картофи, които се заливат с разтопен кашкавал. Специалитетът можете да намерите наистина във всяка заведение в Канада. Създава се след като клиент на крайпътна закусвалня бързал и поискал да сложат на едно място картофите и кашкавала, които си бил поръчал.
Палачинки
Необходими продукти:
150 г брашно
6 г сода бикарбонат
щипка сол
1 яйце
40 мл растително масло
300 мл прясно мляко
Начин на приготвяне: Пресяваме брашното със содата и солта. Поставяме го в купа и правим кладенче в средата на сместа. В отделна купа разбиваме яйцето с 20 мл растително масло и прясното мляко. Прибавяме яйчената смес към брашното, като сипваме по малко и бъркаме, докато получим гладка смес. Изсипваме останалото олио в тиган и го загряваме. Внимателно изсипваме две супени лъжици от сместа в тигана – те са достатъчни за една палачинка. Оставяме палачинките в продължение на една минута да се зачервят. Когато започнат да образуват мехурчета, объръщаме с шпатула от другата страна. Пържим палачинките още 1 минута, докато се надигне.
Путин
Необходими продукти:
3 картофа
100 гр кашкавал
Сос
Начин на пригогвяне: Изпържваме картофите. Разтопяваме кашкавала и заливаме картофите с него. Отгоре можем да сложим сос по желание – с гъби, със сирена.
Зеленчукова супа
Необходими продукти:
1 стрък целина
4 стръка праз
2 глави кромид лук
100 гр сланина или бекон .
2 с. л. краве масло
1,5 л. бульон
2 бр домати
1 зелена пиперка
Сол
Черен пипер
1 ч. ч. брашно
1 яйце
1 ч. ч. прясно мляко
1 с. л. олио
1 щипка сол
Магданоз за поръсване
Начин на приготвяне: Накълцваме целината, лука, праза и нарязваме сланината. Задушаваме в сгорещеното масло. Заливаме с бульона и оставяме да се вари около 45 минути. Добавяме и доматите. Овкусяваме със сол и черен пипер. От яйцето, брашното, прясното мляко, мазнината и солта правим палачинково тесто. Претриваме сместа през цедка и я добавяме в супата. Доваряваме още 10 минути. Махаме от огъня и поръсваме с магданоза.
Сьомга
Необходими продукти:
2 котлета сьомга
кафява захар за паниране
2–3 картофа
4–5 стръка магданоз
1/2 с. л. розмарин
1/2 с. л. босилек
4 с. л. олио за пържене
30 г краве масло
Начин на приготвяне: Нарязваме картофите на кубчета. Слагаме ги в купа, доливаме вода. След това се слагат в микровълнова фурна на пълна мощност за 6 минути. Осоляваме филетата риба, подправяме ги с черен пипер, овалваме ги в захарта. Пържим в сух, но нагорещен тиган по 3 минути от всяка страна. Слагаме рибата в предварително загрята чиния. В тигана наливаме олио и добавяме картофите. Задушаваме ги. Добавяме подправките и слагаме гарнитурата към рибата.
Пържола
Необходими продукти:
пилешки гърди
100 мл бяло сухо вино
1 лимон
зехтин
сол
черен пипер
сос Уорчестършайар
Начин на приготвяне: Начукваме добре пържолите. Приготвяме марината от вино, лимоновия сок, зехтина, солта и черния пипер. Накисваме пържолите за 1 денонощие. Наливаме малко зехтин в нагорещен тиган и печем пържолите по три минути от всяка страна. Преди сервиране заливаме със сос Уорчестършайар.
Рибна салата
Необходими продукти:
500 г риба треска
1 глава лук
1 и 1/2 с.л. майонеза
2 ябълки обелени и нарязани на кубчета
1/2 ч.ч. сурово ситно настъргана целина
1 ч.ч. едро настъргана прясна краставица
1/2 ч.л. сос "Уорчестър"
2 твърдо сварени яйца
магданоз
Начин на приготвяне: Рибата се вари, заедно с половината лук и сол в във вода за около 35 минути. Почистваме кожата и оставяме да изстине. Смесваме ябълките с целината, краставицата, останалия лук, майонезата, магданоза и солта. Внимателно добавяме и рибата, разделена на малки късове. Добавяме и соса. Прецеждаме сместа върху листа от салата. Отгоре поръсваме с магданоза и нарязаните на кубчета яйца.